Galleries

Back to: Galleries // 2016 Spark:MAKR // sonoGROTTO

<< Previous Entry    Next Entry >>

sonoGROTTO

Winner - Spark!

Competition: Spark:MAKR
Designer: Byron Kuth - Principal
Design Type: temporary installation
Company / Organization / School: Kuth/Ranieri Architects
Website: http://kuthranieri.com
Team Members: Elizabeth Ranieri, Principal Ethen Wood, Project Manager

sonoGROTTO, creates a space of respite and repose on the busy sidewalk. It is composed of 235 cardboard tubes fastened together to create a protected but open space. These tubes are carved, creating seats, windows, and an oculus to view the sky. The interior of the tubes are white creating a sharp contrast to the cardboard exterior, which highlights, through juxtaposition, the calming experience of the sky. The sculpted void within allows users to peer inside, walk through, sit down, or climb on this moment, and explore the diversity it contains. This “grotto” provides a much needed enclosure imploring users to take a moment to pause, and contemplate their place within this massive whole. As the day passes, and the sun makes its way through the sky, a revolving array of dappled light and shifting shadows dance in and around the vicinity of the Grotto. This additional, more consistent rhythm contrasts with the more ambiguous flux of the street life and city hubbub yet provides a tangible human scale to the constant state of flux. This acts as both a comforting and awe inspiring reminder of what it’s like to live amidst this dense and vibrant environment.