Galleries

Back to: Galleries // 2014 Spark:Space // House For Installation

<< Previous Entry    Next Entry >>

House For Installation

Winner - Gold

Competition: Spark:Space
Designer: Mr. Jun Murata - JAM
Design Type: Residential House / Restoration
Company / Organization / School: JAM
Website: http://junmurata.com

This is a renovated house converted into an atelier and residence for minimalist artists. In the traditional Japanese room, there is an alcove called ''Toko'', - a built-in recessed space in a Japanese style reception room -, in which items for artistic appreciation are displayed. It’s one that confers a margin or between the space itself it. In this old and useless space, I restored new modern space for the installation and living while granted the rationality and functionality, and translated it as new ''Toko''. Given the bad condition of the structure and the severe cost of a rebuilding the building altogether, I considered carefully how I should redevise the space in order to provide enough natural light to the inside space without making new windows. Firstly, the old structure and walls were dismantled and a lighting study was performed. Then the interior space was built anew, the slanted wall in the center part of the building, in conjunction was a corridor gives an impression of depth. It allows when the doors and windows are open, wind, light and sounds to pass through the house and created a dynamic flow of the daily life. However, perfection is in the details. Dominant white color, clean forms and an almost poetic symmetry characterize this residence. Yet the trained eye will spot the carefully positioned lighting and beautiful flooring that show style and substance. Simplicity, flexibility and elegant use of light defines the living and working space, an abstract setting for calmness, meditation and creativity.