Galleries

Back to: Galleries // 2012 Spark:Space // House V4

<< Previous Entry    Next Entry >>

House V4

(Winner - Spark!)

Designer: Mr. Marcio Kogan - Architect
Design Type: residential
Launch Year: 2011

With each new project contemporary architecture is forced to optimize spaces and use the maximum of each square meter of the site. V4 House is a rare anti-example. Its occupation of the land is very far from the maximum coefficient. Laws allow for much larger constructions. The solution adopted, however, dialogues with the dimension of the site, formulating an adequate relation between the scale of the construction and the site. Contrary to the surrounding houses, a garden neighborhood of São Paulo, V4 House is a ground floor and almost disappears when seen from the street. The living room, positioned at the front of the house, is under a delicate beam of exposed concrete. Two rows of door frames, on both sides of the living room, can be completely retracted, constituting total integration between the front garden, the living room and the back patio. The living room, in this case, shelters from rain and sun, like a large veranda. And, under the beam, in one of the extremities, there is an open kitchen. On the ceiling of this volume, a large deck is an empty space that functions as a solarium. This terrace makes almost the entire project like a garden. The concrete beam appearing from the wooden box, houses the two rooms that face the patio. In the wooden box from where the concrete beam appears, are the two rooms that face the patio. The wooded shaded area enables to control the inner temperature and, simultaneously, offers privacy to the environments. The bathroom of the master bathroom faces a small garden, removed from the rest of the house. The program for the client’s needs and the dimensions of the site made it possible to do an unusual project: an urban ground-floor house. The house ends up, therefore, being very delicately inserted with the surroundings.